De sundeste krydderier til din mad og din krop

Udover at give smag og aroma til maden, har krydderier vist sig at have helbredende egenskaber. Mange af dem er fyldt med antioxidanter, antiinflammatoriske egenskaber, vitaminer og mange andre vigtige stoffer der kan have en positiv indvirkning på eks. din fordøjelse, blodsukker, blodtryk osv. 

Krydderier kan bruges både i mange forskellige sammenhænge og bruger du dem strategisk (eller bare som smagsgivere) i din madlavning, får du givet kroppen en masse forskellige egenskaber, der kan hjælpe dig med forskellige ubalancer. 

Mange kosttilskud er også baseret på krydderier og deres gavnlige indvirkning på kroppen. Eks. bruges chili ofte i de tilskud der skal sætte gang i cellernes forbrænding. 

Nogle krydderier skal man spise i ret høje doser for at få den rette mænge indholdsstoffer, men bruger du krydderier dagligt, sideløbende med andre sunde vaner, så gør du helt sikkert din krop en tjeneste i den rigtige retning. 

Her får du en oversigt over de mest kendte krydderier som du med fordel kan spise løs af. Også bare som smagsgiver i din madlavning. 

Ingefær fås både som frisk og tørret krydderi. Er kendt for at være kvalmestillende (eks. mod køresyge) og indeholder masser af antiinflammatoriske komponenter der virker lindrende til smerter i leddene (gigt) og kan have blodtrykssænkende egenskaber. Brug ingefær frisk i smoothies eller tørret i madlavningen. 

Både Ingefær og gurkemeje er noget af det mest anti-inflammatoriske du kan spise, så giv gas med de to ting i din madlavning, både frisk og tørret kan bruges i smoothies eller som smagsgiver i eks. thairetter eller prøv med lidt gurkemeje i din hummus. 

Kanel har en blodsukkersænkende effekt og kan hjælpe med at sænke kolesteroltallet. Kanel bruges ofte i indisk madlavning hvor den har en varmende smag og effekt. Du kan også bruge kanel i (sund)-kagebagning. (Det batter for eks. ikke meget, at bruge 1 tsk. kanel i en kage fyldt med flere 100-gram sukker.) 

Kardemmome er effektivt til luft i tarmene, halsbrand og oppustethed. Selvfølgelig skal du helst finde frem til årsagen til, hvad der giver dig luft i maven, men kardemomme kan måske være en løsning i en snæver vending. Jeg er selv kæmpe fan af kardemomme og bruger det i pandekager, vafler, snack-kugler, kager mv. 

Vil du sætte fut i din forbrænding så er det Chili og  Sort peber det du skal spise mere af. Begge krydderier øger forbrændningen på celleplan og kan hjælpe dig med at tabe dig (hvis du vel og mærket også spiser sundt og dyrker motion ved siden af) 

Mynte har fordøjelsesfremmende egenskaber og hjælper bl.a. mod oppustethed og er god til at forebygge/lindre forkølelser og hovedpine. Mynte smager (efter min mening) bedst frisk fra planten i smoothies eller som the (overhæld frisk mynte, ingefær, citron og honning med kogende vand så har du en lækker og helende drik til der giver varme og gavner immunforsvaret) 

Timian er virkelig effektivt til at lindre hoste da det har slimløsende og antibakterielle egenskaber. Overhæld frisk (eller tørret hvis du ikke har andet) timian (evt. sammen med ingefær, citron og honning, med kogende vand og drik som the. Smager også godt til bagte rodfrugter eller fisk. 

Der findes naturligvis masser af andre lækre og sunde krydderier der kan have en sund og gavnlig effekt på din krop og dit helbred. Måske mærker du ikke effekten lige med det samme (da du som sagt ofte skal spise store mænger) men alle små ændringer og sunde næringsstoffer til din krop og celler kommer aldrig dårligt igen. 

(Husk at krydderier og deres egenskaber ikke kan stå alene. Har du udfordringer med eks. hoste, blodtryk osv. skal du selvfølgelig tale med din læge også.) 

Vil du have opskrifter på lækre og sunde måltider (med eks. kardemomme, ingefær og kanel) så kig nærmere på denne her bog – fyldt med lækre opskrifter til dig og din hverdag.

Ja tak til lækre krydrede opskrifter