Hvem har sandheden?

 

“Der er mange sandheder derude”

…men spørgsmålet er, hvem har patent på sandheden og hvem bestemmer hvad der er mest rigtigt for den enkelte?

 Jeg er stor fortaler for (korrekt) forskning og (korrekt) udførte undersøgelser af uvildige forskere, der ikke er betalt af nogle der forventer, at resultatet bliver til deres fordel.  Problemet er bare, at det i dag slet ikke er så nemt at finde forskning, der ikke er sponsoreret/betalt af store (medicinal)firmaer eller andre der har interesse i udfaldet. 

Så hvem skal man tro på i sundhedens navn ??

Svaret er (desværre) ikke så enkelt.

I 80’erne og 90’erne troede man, at sukker var uskadeligt og at det var fedtet der var den store synder. Det viste sig senere, at det i virkeligheden var sukker-industrien der havde betalt forskerne for at nedtone sukkerest betydning for eks. diabetes og hjerte-karsygdomme mv.

Og for nogle år siden var der en dansk professor der udtalte at man roligt kunne spise mættet fedt fra ost og mælk, og som viste sig, at være godt betalt af en mælkeproducent. Og flere år senere, ændrede selv samme forser sine udtalelser, da det viste sig at den uvildige forskning sagde noget andet.

Derudover er forskning ofre relateret til et specifikt emne eller område, da man umuligt kan undersøge hele kroppen for forandringer og forbedringer, men at det altid skal ses i en eller anden form for perspektiv. Eks. kan overskriften ”Bare rolig, Kaffe er sundt”  være relateret til en ganske lille procentdel, men stadig være ”usundt” for dem med søvnbesvær eller forhøjet blodtryk.  Så forskning skal næsten altid ses i relative sammenhænge  –  men det giver bare flere læsere at skrive generelle overskrifter.

Nogle sundhedsanbefalinger er også lavet ud fra laveste fællesnævner, eks. vitamin-og mineral-anbefalingerne, der ofte er vurderet ud fra den laveste dosis som hindrer du bliver syg. Mens der kan være store individuelle forskellige fra person til person. Det ikke altid nok for alle, at indtage 10 mcg. D-vitamin dagligt.  Nogle mennesker skal have langt mere, for at kunne fungere optimalt.

Sygdom, sundhed, raskhed og helbredelse er nogle meget store emner, som der er tusindvis af meninger om. Uanset om de er dokumenteret eller ej.

En simpel diagnose kan være en kæmpe stor sort udfordring hos én person og svær kronisk eller livstruende diagnose kan være et wake-up-call hos en anden person.  Vores sind, vores tanker, vores perspektiv og vores overskud til at se positivt eller negativt på tingene,  er (også) et vigtigt paramenter i forhold til vores evne til at være ”raske” eller ”syge”

Så ingen har sandheden, kun sandheden og intet andet end sandheden.  Derfor er det SÅ vigtigt at man får lavet en individuel og personlig kostplan, hvis man ønsker at forandring eller forbedring af nogle helbredsproblematikker, fordi der netop kan være helt særlige udfordringer med netop DIN biokemi, gener, opvækst, miljø, fordøjelse osv. der skal tages særligt hensyn til.

Book en tid til din personlige plan her

Kærlig hilsen

Rikke

 

Tilføjelse: Netop havde jeg sat sidste punktum i dette blogindlæg, før jeg faldt over følgende artikel på DR.DK som i langt mere skarpe vendinger, beskriver den problemstilling jeg har prøvet at fremstille ovenfor.  Jeg har linket til artikel her: 

 Artikel fra DR.DK